تالاسمی نوعی کم خونی ارثی و ژنتیکی است که به علت اشکال در ساخت زنجیرههای پروتئینی هموگلوبین بوجود میآید.
تالاسمی به دو نوع آلفا تالاسمی و بتا تالاسمی است که خود بتا تالاسمی هم شامل تالاسمی ماژور (تالاسمی شدید) و تالاسمی مینور یا تالاسمی خفیف میباشد
علائم بیماری تالاسمی شامل : کم خونی شدید طوری که برای بقاء بیمار تزریق مکرر خون لازم است و …
در آزمایش خون تالاسمی ماژور گلبولهای قرمز خون کوچک و کم رنگ خواهد بود (کم خونی هیپوکروم میکروسیتر).
از عوارض تالاسمی یک سری از عوارض از جمله اختلال رشد و تغییر قیافه بیمار و بزرگی کبد و طحال که به علت خود بیماری است و یکسری عوارض دیگر ناشی از درمان تالاسمی است
تزریق دراز مدت خون ، دفروکسامین ، برداشتن طحال ، پیوند مغز استخوان
پیشگیری از بیماری تالاسمی:
در حال حاضر موثرترین راه پیشگیری از بیماری تالاسمی غربالگری این بیماری در سطح جمعیتی و سپس بررسی ملکولی افرادی میباشد که در غربالگری در زمره افراد تحت خطر طبقه بندی شدهاند.
اگر یک زن و شوهر هر کدام دارای نوع کم خونی خفیف (مینور) تالاسمی باشند، هر یک از فرزندان آنها ٢۵ درصد احتمال ابتلا به تالاسمی ماژور (کم خونی شدید) را داشته و ۵٠ درصد احتمال تالاسمی مینور و ٢۵ درصد ممکن است سالم باشند.
توصیه های غذایی برای بیماران تالاسمی :
گر چه افزایش مقدار آهن در بدن بیماران تالاسمی، به دلیل تزریق خون است، با این حال افزایش جذب آهن از غذا نیز باعث افزایش میزان آهن بدن می شود
دسفرال یا دسفروکسامین دارویی است که برای کاهش آهن اضافی در بدن بیماران تالاسمیک بکار می رود
|
تذکرات و توجهات :
کم خونی ناشی از فقر آهن و تغذیه ی نا مناسب ، تالاسمی محسوب نمی شود !
1- مواد غذایی غنی از آهن را مصرف نکنند.
به این بیماران بایستی به طور مرتب خون تزریق شود. به همین دلیل مقدار زیادی آهن در بدنشان دارند که می تواند به قلب و سایر اندام های بدن آسیب برساند.
حال مواد غذایی غنی از آهن را نام می برم:
گوشت گاو، گوسفند، جگر، لوبیا، حبوبات، سویا، کره و بادام زمینی، گندم، آلو، هندوانه، بروکلی، کشمش، اسفناج و سبزیجات سبز برگی شکل، نخودفرنگی و نخود.
2- مواد غذایی غنی از کلسیم را به مقدار زیاد مصرف کنند.
این موضوع برای تقویت و حفظ سلامت استخوان ها مهم است. سست و شکننده شدن استخوان ها به عنوان یکی از عوارض این بیماری، مشکلات زیادی را برای تالاسمی ها به وجود می آورد.
شیر و لبنیات منبع غنی از کلسیم هستند.
فایده ی دیگر مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم مثل لبنیات این است که جذب آهن را در بدن کاهش می دهند.
3- مواد غذایی غنی از ویتامین D را مصرف کنند.
ویتامین D برای جذب کلسیم در بدن لازم است. منابع غذایی ویتامین D شامل زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات و ماهی است.
1- از قابلمه و ظروف آهنی برای پخت غذا استفاده نکنید، چون مقداری از آهن ظروف حین عمل پخت می تواند وارد غذای شما شود.
2- مواد غذایی مثل آب پرتقال و آب سایر مرکبات را مصرف نکنید، زیرا جذب آهن را در بدن افزایش می دهند.
3- مصرف چای و قهوه، جذب آهن را در بدن کاهش می دهد.
4- همیشه برچسب مواد غذایی را که می خرید، بخوانید تا از مقدار آهن موجود در آنها مطلع ش